Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі >
Періодичні видання ПУЕТ >
Науковий Вісник ПУЕТ >
Серія «Економічні Науки» >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/13697

Название: Проектний портфель як інструмент забезпечення конкурентоспроможності підприємств в умовах ризиків
Авторы: Бояринова, К. О.
Ніканорова, А. Ю.
Boiarynova, K.
Nikanorova, A .
Ключевые слова: проектний портфель
інновації
підприємство
ризики
Дата публикации: 2019
Издатель: ПУЕТ
Библиографическое описание: Бояринова К. О. Проектний портфель як інструмент забезпечення конкурентоспроможності підприємств в умовах ризиків / К. О. Бояринова, А. Ю. Ніканорова // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія "Економічні науки". – 2019. – № 4. – С. 6–13.
Аннотация: Метою статті є узагальнення теоретичних аспектів та обґрунтування розроблених рекомендацій застосування проектного портфеля підприємства як інструменту забезпечення його конкурентоспроможності в умовах ризиків бізнесової діяльності. Методика дослідження. Дослідження базується на загальнонаукових і спеціальних методах: монографічному, логічних узагальнень, причинно-наслідкового зв’язку, наукової абстракції. Результати. Підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств пов’язано з розвитком «Індустрії 4.0» та прагненням забезпечити стійкий розвиток, що супроводжується високим рівнем ризиків. За таких умов ключовим інструментом, який би забезпечував збільшення конкурентних переваг, є формування проектного портфеля з інтегрованістю завдань різних проектів та взаємовигідного розподілу ресурсів. Для вирішення завдань підвищення конкурентоспроможності в умовах ризиків у проектний портфель запропоновано включати ті, які орієнтовані на зовнішні та внутрішні чинники її забезпечення. При цьому залучення проектів у портфель необхідно здійснювати в межах загального дерева «цілей-результатів» із їх координацією між різноспрямованими проектами. Ключовими критеріями аналізу проектів, які входять до портфеля, визначено зовнішня/внутрішня орієнтованість на забезпечення конкурентоспроможності підприємства, наявність схожих проектів у конкурентів, результати з підвищення конкурентоспроможності, які отримає підприємство після інтеграції проектів у портфель. Реалізація проектів має відбуватись на основі зведеного листа завдань і ресурсів портфеля. Практична значущість результатів дослідження. Запропоновані рекомендації застосування проектного портфеля в забезпеченні конкурентоспроможності підприємств дозволять їх комплексно використовувати в умовах обмеженості ресурсів, що знизить ризики недоцільності реалізації проектів у розвитку підприємства.
URI: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/13697
ISSN: 2409-6873
Располагается в коллекциях:Серія «Економічні Науки»

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
1582-2443-1-PB.pdf572,47 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь