Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі >
Періодичні видання ПУЕТ >
Науковий Вісник ПУЕТ >
Серія «Економічні Науки» >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/13784

Название: Інституційний підхід до розвитку управлінського обліку
Авторы: Головіна, Д. В.
Карпенко, О. В.
Муковіз, В. С.
Holovina, D.
Karpenko, O.
Mukovoz, V.
Ключевые слова: управлінський облік
неоінституційна
інституційна теорії обліку
трансакційні витрати
бухгалтерський опортунізм
професійне судження бухгалтера
специфічні активи
мережеві контракти
Дата публикации: 2018
Издатель: ПУЕТ
Библиографическое описание: Головіна Д. В. Інституційний підхід до розвитку управлінського обліку / Д. В. Головіна, О. В. Карпенко, В. С. Муковіз // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія "Економічні науки". – 2018. – № 3. – С. 9–16.
Аннотация: Предмет дослідження – особливості ведення управлінського обліку, що складаються на рівні суб’єктів господарювання в умовах формування неоінституційної та інституційної теорій обліку. Мета написання статті – на основі вивчення закономірностей розвитку управлінського обліку виявити нові його ракурси в разі застосування засад неоінституційної та інституційної теорій. Методика дослідження. Методологічним базисом статті є положення інституційної та неоінституційної теорій. У процесі дослідження використано методи: індукції та дедукції, аналізу та синтезу – для розкриття сучасної сутності управлінського обліку; асоціацій та аналогій – для вивчення закономірностей розвитку управлінського обліку; емпіричного дослідження – для вивчення особливостей його організації на рівні підприємства. Результати. Тлумачення управлінського обліку як напряму облікової науки та практики, що передбачає використання творчих підходів у процесі його здійснення та формування звітності задля вдосконалення процесу прийняття рішень. Практична значущість результатів дослідження. Розвиток управлінського обліку в умовах неоінституційної та інституційної теорій обліку характеризується відображенням прояву певних форм організації відносин суб’єктів господарювання у процесі здійснення підприємницької діяльності, формальними та неформальними межами поведінки учасників економічних процесів, сприянням задоволенню інтересів користувачів облікової інформації, що дозволяє поглибити теоретичні основи його дослідження і моделювання.
URI: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/13784
ISSN: 2409-6873
Располагается в коллекциях:Серія «Економічні Науки»

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
1491-2331-1-PB.pdf905,61 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь