Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі >
Навчально-науковий інститут денної освіти >
Кафедра ділової іноземної мови >
Статті (ННІДО ДІМ) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/11956

Название: СОЦІАЛЬНО-ДЕМОГРАФІЧНІ ПРОБЛЕМИ НАВЧАННЯ ДОРОСЛИХ У «СРІБНІЙ ЕКОНОМІЦІ»
Другие названия: SOCIO-DEMOGRAPHIC PROBLEMS OF ADULT EDUCATION IN THE «SILVER ECONOMY»
Авторы: Лозова, Оксана Василівна
Кришталь, Аліна Михайлівна
Ключевые слова: неформальна освіта
освіта впродовж життя
старіння нації
«срібна економіка»
люди похилого віку
Університет третього віку
Дата публикации: 30-Май-2022
Библиографическое описание: Лозова, О. В., & Кришталь, А. М. (2021). СОЦІАЛЬНО-ДЕМОГРАФІЧНІ ПРОБЛЕМИ НАВЧАННЯ ДОРОСЛИХ У «СРІБНІЙ ЕКОНОМІЦІ». Економічний простір, (170), 23-27.
Аннотация: У статті автори розглядають проблеми старіння населення Європи, проводять аналіз «срібної економіки» у європейських країнах та можливості її реалізації в Україні. Розглянуто форми і способи формування освіти людей похилого віку в Європі. Досліджено сучасний стан та розвиток неформальної освіти людей похилого віку в України. Визначено проблеми та перспективи функціонування університетів третього віку для національної економіки України. Аналіз практики освіти людей похилого віку в Україні свідчить, що формування цієї галузі здійснюється занадто повільними темпами: не створено сучасної законодавчої бази, не використовуються можливості соціального партнерства, не усвідомлюється потенціал навчання людей цієї вікової категорії для соціально-економічного розвитку та збереження культурної самобутності країни. Тому, зважаючи на стрімкі тенденції старіння населення в Україні та їх нереалізований потенціал в суспільстві потребують розробки нових форм і методів реалізації сучасної соціальної політики щодо осіб третього віку, зокрема розробки і впровадження концепції геронтологічної політики, зокрема створення можливостей та умов для освіти старших дорослих як важливої складової їх соціального захисту та підтримки. В Україні важливо усвідомити потенціал освіти людей поважного віку для соціально-економічного розвитку держави, для збереження її людського капіталу. Одне з основних завдань суспільства – забезпечення соціальної адаптації та реадаптації людей похилого віку, збереження людського потенціалу. Для створення оптимальної моделі освітнього середовища для осіб третього віку важливо, забезпечити умови для максимального задоволення освітніх та комунікативних потреб цієї когорти людей з урахуванням попередньо набутого досвіду, знань, умінь і навичок, а також індивідуальних особливостей осіб похилого віку. Теоретичні і практичні дослідження доводять, що освіта у похилому віці – ефективний адаптаційний механізм, спосіб подальшого розвитку і самореалізації особистості.
URI: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/11956
ISSN: 2224-6290
Располагается в коллекциях:Статті (ННІДО ДІМ)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Економічний простір №170_2021.pdf310,81 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь