Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі >
Навчально-науковий інститут денної освіти >
Кафедра педагогіки та суспільних наук >
Монографії (ННІДО ПСН) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/13851

Название: Українські культурні цінності в Росії: Перша спроба повернення, 1917-1918
Авторы: Кот, Сергій
Нестуля, Олексій
Ключевые слова: українські культурні цінності
культурне надбання УкраЇни
історія
збірник документів
національна культурна спадщина
Дата публикации: 1996
Издатель: Видавничий Дім «СОБОРНА УКРАЇНА»
Библиографическое описание: Українські культурні цінності в Росії: Перша спроба повернення, 1917-1918 / Упоряд.: С. Кот, О. Нестуля. - К.: Видавничий Дім «СОБОРНА УКРАЇНА», 1996. - 300 с. Ілл. - (Сер. "Повернення культ. надбання України: документи свідчать"; Вип.1).
Серия/номер: Сер. "Повернення культ. надбання України: документи свідчать";Вип.1
Аннотация: “Повернення культурного надбання УкраЇни: документи свідчать" під такою назвою започатковано видання науково-документальної серії книг, присвячених проблемам повернення та реституції культурних цінностей в Україну. Її завданням є дослідження та введення до наукового обігу архівних матеріалів, які висвітлюють долю національних реліквій та історико-культурних пам'яток, що в різні часи і за різних обставин були вивезені за межі України. Даний випуск серії присвячено першим спробам українців вже на зорі власної державності — за Української Центральної Ради, Української Народної Республіки, Української Держави повернути в 1917-1918 роках на рідні терени національні надбання українського народу, які протягом кількох століть вивозилися до Росії. Збірник документів розрахований на широке коло читачів, усіх, кому небайдужа доля національної культурної спадщини.
Описание: Тотальне вивезення українських культурних цінностей до Росії стало одним з найтраґічніших наслідків перебування України в складі Російської імперії. Негативні наслідки цього процесу виявлялися в багатьох сферах суспільного життя. Це усвідомлювалося широкими верствами української громадськости, яка розглядала його як несправедливий та дискримінаційний по відношенню до національно-культурних потреб українського народу. Після повалення російського царату питання про повернення в Україну культурних цінностей стало складовою частиною загальнонаціонального патріотичного піднесення та становлення державности України. Дослідження перших спроб українського народу повернути в 1917-1918 рр. свої культурні цінності з Росії має велике значення не лише завдяки введенню до наукового обігу маловідомих фактів з життя українського суспільства того часу. Важливими лишаються теоретичні висновки, інформаційна база та практичний організаційний досвід, які продовжують зберігати свою актуальність і на сучасному етапі державотворчого процесу в Україні.
URI: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/13851
ISBN: 5-7707-6208-9
Располагается в коллекциях:Монографії (ННІДО ПСН)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Українські культурні цінності в Росії Перша спроба повернення, 1917-1918_С. Кот_О. Нестуля.pdf14,05 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь