Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі >
Навчально-науковий інститут денної освіти >
Кафедра економічної теорії та прикладної економіки (архів) >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/3103

Название: Передумови виникнення та генезис кооперативного руху в Україні
Другие названия: Предпосылки возникновения и генезис кооперативного движения в Украине
The Prerequisites for the Development and Genesis of the Cooperative Movement in Ukraine
Авторы: Манжура, Олександр Васильович
Ключевые слова: кооперативний рух
Дата публикации: 2014
Издатель: Класичний приватний університет
Библиографическое описание: Манжура О. В. Передумови виникнення та генезис кооперативного руху в Україні / О. В. Манжура // Держава та регіони. Серія : Економіка та підприємництво. - 2014. - № 4 (79). - С. 3-9.
Аннотация: Узагальнено передумови виникнення кооперативного руху в Україні, пов’язані зі складним соціально-економічним становищем, зумовленим переходом від феодально-кріпосницької до ринкової формації. Установлено закономірності первісного створення сільськогосподарських кооперативів у селах, кредитних і споживчих – у великих містах. Статистичними даними доведено потужний розвиток українського кооперативного руху перед Першою світовою війною й негативний вплив на нього визвольних змагань і революційних подій кінця 20-х рр. ХХ ст. Визначено роль сільськогосподарської кооперації, передусім молочарства, у рятуванні селян від злиднів в умовах польсько-українських реалій. Зроблено висновок, що на території радянської України було ліквідовано всі форми кооперації, крім споживчої, яка також зазнала значних деформацій. У період деякого збільшення економічної свободи в умовах нової економічної політики, центральний орган споживчої кооперації Української радянської соціалістичної республіки Вукоопспілка вступив до Міжнародного кооперативного альянсу та розпочав активну зовнішньоекономічну діяльність. З початку 30-х рр. ХХ ст. споживча кооперація України перетворилася на органічну структуру соціалістичної моделі економіки держави, але здобула монопольне становище й закріпила за собою роль основної торговельної організації на селі. На початку 90-х рр. XX ст. розпочалася нова сторінка розвитку кооперативного руху в умовах незалежної України.
URI: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/3103
ISSN: 1814-1161
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
drep_2014_4_3.pdf293,81 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь