Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі >
Факультет товарознавства, торгівлі та маркетингу (архів) >
Кафедра хімії (архів) >
Статті >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/4273
|
Название: | РЕЗУЛЬТАТ МОНІТОРИНГУ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР ПРИ ПІДВИЩЕНОМУ ВМІСТІ ФТОРИДІВ В ГРУНТАХ БІОГЕОХІМІЧНОЇ ПРОВІНЦІЇ НА ПРИКЛАДІ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ |
Авторы: | Назаренко, Ельвіра Анатоліївна Іващенко, Олена Дмитрівна Нікозять, Юлія Борисівна |
Ключевые слова: | екологічна безпека фториди валовий вміст всіх форм фтору водорозчинні (в/р) фториди грунт рослини ГДК (гранично допустима концентрація) флюороз |
Дата публикации: | Янв-2015 |
Издатель: | ПУЕТ |
Библиографическое описание: | Науковий вісник ПУЕТ. Серія технічні науки. №1 (73), 2015 |
Аннотация: | Для оцінки екологічної безпеки продовольчої сировини важливе значення має саме моніторинг сільськогосподарських культур та ґрунтів, на яких вони зростають. У Полтавській області якість ґрунтів погіршується з кожним роком. Крім того, більшість з них має підвищений вміст водорозчинних (в/р) форм фтору, що призводить до його накопичення в рослинній сировині. Надлишок фторидів у рослинах суттєво порушує функції їх життєдіяльності та значно знижує врожайність. Споживання продукції з такої рослинної сировини є додатковим джерелом надходження фторидів до організму людини, що сприяє розвитку патологій, таких як флюороз. Тому метою роботи є оцінка земель з різним ступенем забруднення фторидами щодо їх використання в сільському господарстві, а також визначення рівнів накопичення даного елемента в сільськогосподарських культурах, що найчастіше вирощуються в Полтавській області і мають стратегічне значення для України.
Для дослідження були використані лабораторні методи (хімічні, фізико-хімічні) та статистичні методи обробки інформації.
У роботі представлені результати моніторингу вмісту фторидів у ґрунтах та сільськогосподарських культурах деяких районів Полтавської області. Визначено певну залежність між концентрацією в/р фторидів у ґрунті та їх вмістом у певних культурах. Основним висновком роботи є необхідність створення пакету нормативних документів для контролю вмісту фторидів в рослинній сировині. |
URI: | http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/4273 |
Располагается в коллекциях: | Статті
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|