Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі >
Факультет товарознавства, торгівлі та маркетингу (архів) >
Кафедра хімії (архів) >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/4273

Название: РЕЗУЛЬТАТ МОНІТОРИНГУ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР ПРИ ПІДВИЩЕНОМУ ВМІСТІ ФТОРИДІВ В ГРУНТАХ БІОГЕОХІМІЧНОЇ ПРОВІНЦІЇ НА ПРИКЛАДІ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Авторы: Назаренко, Ельвіра Анатоліївна
Іващенко, Олена Дмитрівна
Нікозять, Юлія Борисівна
Ключевые слова: екологічна безпека, фториди, валовий вміст всіх форм фтору, водорозчинні (в/р) фториди, грунт, рослини, ГДК (гранично допустима концентрація), флюороз.
Дата публикации: Янв-2015
Издатель: ПУЕТ
Библиографическое описание: Науковий вісник ПУЕТ. Серія технічні науки. №1 (73), 2015
Аннотация: Для оцінки екологічної безпеки продовольчої сировини важливе значення має саме моніторинг сільськогосподарських культур та ґрунтів, на яких вони зростають. У Полтавській області якість ґрунтів погіршується з кожним роком. Крім того, більшість з них має підвищений вміст водорозчинних (в/р) форм фтору, що призводить до його накопичення в рослинній сировині. Надлишок фторидів у рослинах суттєво порушує функції їх життєдіяльності та значно знижує врожайність. Споживання продукції з такої рослинної сировини є додатковим джерелом надходження фторидів до організму людини, що сприяє розвитку патологій, таких як флюороз. Тому метою роботи є оцінка земель з різним ступенем забруднення фторидами щодо їх використання в сільському господарстві, а також визначення рівнів накопичення даного елемента в сільськогосподарських культурах, що найчастіше вирощуються в Полтавській області і мають стратегічне значення для України. Для дослідження були використані лабораторні методи (хімічні, фізико-хімічні) та статистичні методи обробки інформації. У роботі представлені результати моніторингу вмісту фторидів у ґрунтах та сільськогосподарських культурах деяких районів Полтавської області. Визначено певну залежність між концентрацією в/р фторидів у ґрунті та їх вмістом у певних культурах. Основним висновком роботи є необхідність створення пакету нормативних документів для контролю вмісту фторидів в рослинній сировині.
URI: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/4273
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Документ Microsoft Word (2).docx19,91 kBMicrosoft Word XMLПросмотреть/Открыть

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь