| 
                
                
  
 
Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі >
 
Факультет товарознавства, торгівлі та маркетингу (архів) >
 
Кафедра хімії (архів) >
 
Статті >
 
    
        
            
                
                Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
                http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/4273
             | 
         
     
     
    
    
| Название:  | Результат моніторингу екологічної безпеки сільськогосподарських культур при підвищеному вмісті фторидів в ґрунтах біогеохімічної провінції на прикладі Полтавської області |  
| Авторы:  | Назаренко, Ельвіра Анатоліївна Іващенко, Олена Дмитрівна Нікозять, Юлія Борисівна |  
| Ключевые слова:  | екологічна безпека фториди валовий вміст всіх форм фтору водорозчинні (в/р) фториди грунт рослини ГДК (гранично допустима концентрація) флюороз |  
| Дата публикации:  | Янв-2015 |  
| Издатель:  | ПУЕТ |  
| Библиографическое описание:  | Науковий вісник ПУЕТ. Серія технічні науки. №1 (73), 2015 |  
| Аннотация:  | Для оцінки екологічної безпеки продовольчої сировини важливе значення має саме моніторинг сільськогосподарських культур та ґрунтів, на яких вони зростають. У Полтавській області якість ґрунтів погіршується з кожним роком. Крім того, більшість з них має підвищений вміст водорозчинних (в/р) форм фтору, що призводить до його накопичення  в рослинній сировині. Надлишок фторидів у рослинах суттєво порушує функції їх життєдіяльності та значно знижує врожайність. Споживання продукції з такої рослинної сировини є додатковим джерелом надходження фторидів до організму людини, що сприяє  розвитку патологій, таких як флюороз. Тому метою роботи є оцінка земель з різним ступенем забруднення фторидами щодо їх використання в сільському господарстві, а також визначення рівнів накопичення даного елемента в сільськогосподарських культурах, що найчастіше вирощуються в Полтавській області і мають стратегічне значення для України.
Для дослідження були використані лабораторні методи (хімічні, фізико-хімічні) та статистичні  методи обробки інформації.
У роботі представлені результати моніторингу вмісту фторидів у ґрунтах та сільськогосподарських культурах деяких районів Полтавської області. Визначено певну залежність  між концентрацією в/р фторидів у ґрунті та їх вмістом у певних культурах. Основним висновком роботи є необхідність створення пакету нормативних документів для контролю вмісту фторидів в рослинній сировині. |  
| URI:  | http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/4273 |  
| Располагается в коллекциях: | Статті
  |  
  
    
    
     
    
 
    
    
    Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены. 
                    
                      
                 |