Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі >
Навчально-науковий інститут денної освіти >
Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства >
Статті (ННІДО ТХВРГ) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/11568

Название: SCIENTIFIC AND METHODOLOGICAL ASPECTS OF DESIGNING NUTRITIONS FOR SCHOOLCHILDREN
Другие названия: НАУКОВО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПРОЕКТУВАННЯ РАЦІОНІВ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ
Авторы: Пересічний, М. І.
Пересічна, С. М.
Собко, А. Б.
Тюрікова, І. С.
Peresichnyi, M.
Peresichna, S.
Sobko, A.
Tiurikova, I.
Ключевые слова: diet
schoolchildren
nutritional standards
nutrients
rational nutrition
composite quality indicator
харчовий раціон
школярі
норми харчування
нутрієнти
раціональне харчування
комплексний показник якості
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Scientific and methodological aspects of nutrition design for schoolchildren/ Peresichnyi M. Et al // Food science and technology. 2021. Vol. 15, Issue 1. P. 15-27 DOI: https://doi.org/10.15673/fst.v15i1.1966
Аннотация: The current state of schoolchildren’s health and nutrition in Ukraine, in particular, in the city of Cherkasy, have been studied. Ukrainian schoolchildren’s physiological needs for basic nutrients and energy have been analysed and compared with the nutrients actually obtained. It has been found that the composition of schoolchildren’s diet does not meet the physiological standards in terms of the protein, lipid, and carbohydrate balance and energy value, and is significantly deficient in minerals (iodine, iron, calcium, selenium, zinc), fibre, pectin, B vitamins, and antioxidants (retinol, ascorbic acid, tocopherol). The normative document “Standards of the physiological needs of the population of Ukraine for basic nutrients and energy” has been analysed. It has been observed that it does not provide for the physiological needs for minerals: sodium, potassium, chlorides, manganese, fluorine, chromium. Moreover, it recommends no rates of consumption of the bioactive substances inositol, L-carnitine, and choline. To ensure schoolstudents’ rational nutrition, the study suggests variants of nutrition at home and in an educational institution. The scientific and methodological directions of composing the diet have been substantiated. It has been determined which are the ways to optimise schoolchildren’s nutrition and how their functional body systems are affected by changes in the nutrient composition of food. A number of diet compositions have been developed and implemented, taking into account the calorific value of food products and children’s daily needs. The menus include specifically developed dishes and functional beverages. Recommendations for schoolchildren’s physiological requirements of basic nutrients and energy have been compared and analysed, as well as their actual nutrition and the diet developed by us. The calculated composite indicator of the quality of school lunches has shown an increase in the quality of the diet compositions developed. The value of this indicator is 1.06 for 1st–4th year students and 0.93 for 5th–11th year students (for the actual diet, it is 0.66). It has been proved that the diets developed have a positive effect on function of schoolchildren’s body and on their health. Вивчено та проаналізовано сучасний стан здоров’я та харчування школярів України, зокрема і у м. Черкаси. Проаналізовано фізіологічні потреби школярів України в основних харчових речовинах і енергії та фактичне отримання нутрієнтів. Встановлено, що харчові раціони школярів не відповідають фізіологічним нормам за показниками білкової, ліпідної, вуглеводної збалансованості та енергетичної цінності, мають істотний дефіцит мінеральних речовин (йоду, заліза, кальцію, селену, цинку), клітковини, пектинових речовин, вітамінів групи В і антиоксидантної групи (ретинол, аскорбінова кислота, токоферол). Проаналізовано нормативний документ «Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії». Встановлено, що в ньому не передбачено фізіологічні потреби у мінеральних речовинах: натрії, калії, хлоридах, марганці, фторі, хромі; відсутні рекомендовані норми споживання біологічно активних речовин: інозиту, Ļ-карнітину, холіну. Для забезпечення раціонального харчування школярів запропоновано варіанти режиму харчування вдома і у загальноосвітньому навчальному закладі та обгрунтовано науково-методологічні напрями проектування харчових раціонів. Визначено шляхи оптимізації харчового раціону школярів та вплив зміни нутрієнтного складу на їх функціональні системи організму. Розроблено та впроваджено харчові раціони з урахуванням добової потреби та енергетичної цінності до складу яких увійшли розроблені страви та напої функціонального призначення. Проведено порівняльний аналіз рекомендованих фізіологічних потреб школярів в основних харчових речовинах та енергії, фактичного і розробленого раціонів. Розраховано комплексний показник якості шкільних обідів свідчить про підвищення якості розроблених харчових раціонів і дорівнює для учнів 1-4 класів 1,06, для учнів 5-11 класів – 0,93, тоді як фактичного раціону – 0,66. Доведено, що розроблені харчові раціони позитивно вплинули на функціональні особливості організму школярів та на їх здоров’я.
URI: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/11568
Располагается в коллекциях:Статті (ННІДО ТХВРГ)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
11568-SCIENTIFIC AND METHODOLOGICAL ASPECTS OF DESIGNING NUTRITIONS FOR SCHOOLCHILDREN.pdf1,19 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь