|
Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі >
Навчально-науковий інститут денної освіти >
Кафедра готельно-ресторанної та курортної справи >
Статті (ННІДО ГРКС) >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/15000
|
Название: | Інновації в системі розвитку підприємств готельного господарства |
Другие названия: | Innovations in the development system of hotel enterprises |
Авторы: | Капліна, Т. В. Красномовець, В. А. Kaplina, Tatjana Krasnomovets, Viktoriia |
Ключевые слова: | інновації розвиток підприємства готельного господарства екологічні інновації «зелена» економіка innovations development hotel enterprises ecological innovations, «green» economy |
Дата публикации: | 2021 |
Издатель: | ПВНЗ «Міжнародний університет фінансів» |
Библиографическое описание: | Капліна, Т., & Красномовець, В. (2021). Інновації в системі розвитку підприємств готельного господарства. Підприємництво та інновації, (16), 63-66. https://doi.org/10.37320/2415-3583/16.10 |
Серия/номер: | 16; |
Аннотация: | Однією з найважливіших запорук успішного розвитку підприємств готельної галузі є впровадження у практику діяльності інновацій. Конкурентну перевагу в нинішніх умовах здобудуть ті підприємства, що зуміють першими та якнайкраще підлаштуватися до нових реалій та правил гри. У статті обґрунтовано необхідність упровадження інновацій у практику діяльності підприємств готельної галузі. Визначено їх суть та наведено основні функції. З-поміж багатьох видів у статті розглянуто одні з найпоширеніших: інфраструктурні та технологічні інновації. Інфраструктурні інновації передбачають відхід від традиційного формату будівлі або місця розташування закладу. Сфера прояву технологічних інновацій надзвичайно широка і включає в себе як застосування нових інформаційних систем у маркетинговій політиці, так і впровадження нових технологічних засобів, що покликані зробити максимально комфортним перебування та привернути увагу гостя. У статті особливу увагу присвячено аналізу екологічних інновацій, який розглядаємо як підвид у складі технологічних. Визначено суть та сфери впровадження екологічних інновацій у практику функціонування підприємств готельної галузі. One of the most important keys to the successful development of the hotel industry is the implementation of innova- tions in practice. In the current conditions, those companies that will be the first and best able to adapt to the new realities and rules of the game will gain a competitive advantage. The importance to introduce innovations in the practice of the hotel industry is substantiates in the article. Their essence is defined and the main functions are given. Among many types of innovations, the article considers ones of the most common: infrastructure and technological innovations. Infrastructural innovations involve a departure from the traditional format of the building or location of the institution. The scope of technological innovations is extremely wide and includes both the use of new information systems in marketing policy and the introduction of new technological tools designed to make the stay as comfortable as possible and attract the attention of the guest. Successful world examples of implementing infrastructural innovations in the hotel sphere are given. The essence of technological innovations is described, and variants of their application at hotel enterprises are given. The article pays special attention to the analysis of ecological innovations, which we consider as a subspecies of technological ones. The essence of ecological innovations is defined by which we understand new products, technologies, and also ways of the organization of manufacture and the social programs consisting of new or changed processes, methods, systems at which use in various areas and spheres of activity there are improvements of an environment. risks, pollution or other negative environmental consequences. Areas in which ecological innovations can be introduced into the practice of hotel enterprises are substantiated: waste disposal, room cleaning with ecological detergents, staff training, organic catering services, natural style interior design, purchase of ecological raw materials and others. Thanks to the introduction of environmental innovations in these areas, the hotel can significantly reduce the negative impact on human health and the environment. The systems of ecological certification of the hotel industry are analyzed and one of the most popular programs of voluntary international ecological certification of hotel business institutions - "Green key" is described. This program aims to reduce the impact on the environment, promote the implementation of sustainable hotel business management, as well as to raise environmental awareness. It is substantiated that there are obstacles on the way to the introduction of ecological innovations in the hotel business. They usually include the high cost of implementing environmental innovations or their development, the amount of resources (temporary and intellectual) that must be spent to learn to work with these innovative technologies. Today, competition rules are tightening, and today those who do not rely on eco-innovation risk losing very seriously in the future. |
URI: | http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/15000 |
Располагается в коллекциях: | Статті (ННІДО ГРКС)
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|