Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі >
Навчально-науковий інститут денної освіти >
Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства >
Статті (ННІДО ТХВРГ) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/7602

Название: ВИКОРИСТАННЯ ОЛІЇ ЧОРНОГО КМИНУ У СКЛАДІ ЗАСОБУ ДЛЯ ВОЛОССЯ
Другие названия: USE OF OIL OF BLACK CUMIN IN THE COMPOSITION OF THE PRODUCT FOR HAIR
Авторы: Радзієвська, Ірина Геронтіївна
Мельник, Оксана Петрівна
Пушнова, Анастасія Олександрівна
Гередчук, Аліна Михайлівна
Ключевые слова: мацерація
олійні екстракти чорного кмину
автоокиснення
косметична олія для волосся
Дата публикации: 2019
Издатель: Національний університет харчових технологій
Библиографическое описание: Радзієвська І.Г., Мельник О.П., Пушнова А.О., Гередчук А.М. Використання олії чорного кмину у складу засобу для волосся. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2019. Том 25, № 6. С. 165-172
Серия/номер: ;УДК 665.58
Аннотация: Здоровий спосіб життя сучасної людини передбачає не лише вживання збалансованих продуктів харчування, а також і застосування засобів догля-ду й особистої гігієни на натуральних інгредієнтах. Так звана зелена, або ор-ганічна косметика є одним із найбільш швидкозростаючих сегментів ринку парфумерно-косметичних засобів. Сучасним косметичним інгредієнтом є олія з насіння чорного кмину (чорнушка посівна, Nigella sativа), що застосо-вується для догляду за сухим типом шкіри та волоссям. У результаті проведених досліджень одержано олійний екстракт насіння N. sativa методом мацерації ріпаковою рафінованою дезодорованою олією за гідромодуля 1:5 і тривалості процесу 10 діб. За ультрафіолетовим (200— 400 нм) та видимим (400—700 нм) спектрами показано зростання вмісту пігментів умацераті, що свідчить про ефективність процесу екстрагування. Перевірено вміст екстрактивних речовин, ступінь гідролітичного псування та рівень окисненості екстракту. При оцінюванні показників окисненості керу-вались нормами для харчових олій, оскільки значення кислотного (КЧ) і перо-ксидного (ПЧ) чисел косметичних олій і жировмістивних засобів остаточно неузгоджені. Встановлено граничну величину доброякісних олій за КЧ не вище 4,0 мг КОН/г, а ПЧ — не вище 10 ммоль(1/2О)/кг. Підібрано інгредієнтний склад косметичної олії для волосся різних типів волосся, що включає олійний екстракт з насіння чорного кмину — 76,0—78,8; суміш тригліцеридів капронових і каприлових кислот — 9,0—10,0; димети-кон — 9,0—10,0; феноксиетанол — 0,8—1,0; токоферолу ацетат — 0,8—1,0; ретинол — 0,8—1,0; ефірну олія гвоздики — 0,8—1,0. Із застосуванням про-фільного методу сенсорного аналізу на групі з 16 добровольців досліджено ефективність розробленого інгредієнтного складу. Визначено сенсорні та фізико-хімічні показники готового косметичного засобу,встановлено їх від-повідність ДСТУ 4767:2007 «Олії косметичні. Загальні технічні умови».
Описание: The oil extract from Nigella sativa seeds was obtained by maceration with rapeseed refined deodorized oil with a hydro-module of 1:5 and a process duration of 10 days. The essence of the method is to grind the seeds, followed by infusing it in another oil, which as a result is enriched with nutrients. The ultraviolet (200—400 nm) and visible (400—700 nm) spectra show an increase in the content of pigments in the macerate, which indicates the efficiency of the extraction process. The content of extractives, the degree of hydrolytic deterioration and the oxidation level of the extract were checked. The limit value for benign oils for MS is a value of 4.0 mg KOH/g and IF is 10 mmol (1/2O)/kg. The ingredient composition of cosmetic hair oil for different hair types was selected, including oil extract from black cumin seeds — 76.0—78.8; a mixture of triglycerides of capron and caprylic acids — 9.0—10.0; dimethicone — 9.0—10.0; phenoxyethanol — 0.8—1.0; tocopherol acetate — 0.8—1.0; retinol — 0.8—1.0; сlove essential oil — 0.8—1.0. Orga-noleptic analysis of the obtained extract showed the possibility of its use as a prescription ingredient of cosmetic oil intended for hair care. Ingredient composition of cosmetic oil for hair of different hair types, including oil extract from black cumin seeds was selected. Developed cosmetic hair oil is a mixture of fatty components and contains extract of black cumin seeds, a mixture of triglycerides of kapron and caprylic acids, silicone, preservative, fat-soluble vitamins and essential oil of carnation as a fragrance. Usageof the profile method of sensory analysis in a group of 16 volunteers investigated the effectiveness of the developed ingredient composition. The sensory and physico-chemical indicators of the finished cosmetic agent, their conformity to DSTU 4767:2007 «Oils cosmetic. General Speci-fications» have been determined.
URI: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/7602
Располагается в коллекциях:Статті (ННІДО ТХВРГ)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
2019 - Наукові праці НУХТ Том 25 №6 (1)-165-172.pdf358,92 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь