|
Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі >
Навчально-науковий інститут денної освіти >
Кафедра товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи >
Статті >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/11624
|
Название: | Забійні якості свиней різних генотипів |
Авторы: | Бірта, Габріелла Олександрівна Бургу, Юрій Георгійович Флока, Людмила Валеріївна Хмельницька, Євгенія Вікторівна Горячова, Олена Олександрівна |
Ключевые слова: | забій, якість, морфологічний склад, генотип, годівля, свинарство |
Issue Date: | 28-Jan-2022 |
Серия/номер: | Вісник Сумського національного аграрного університету Серія "Тваринництво";Випуск 4 (47), 2021 |
Аннотация: | В статті досліджено забійні та м’ясо-сальні якості тварин різних генотипів. Було визначено наступні показники:
передзабійна маса; забійна маса; забійний вихід; довжина напівтуші; товщина шпику; площа «м’язового вічка»; вихід м’яса
і сала в туші, морфологічний склад туш, масу м’язової тканини. На основі одержаних експериментальних даних проведено дисперсійний аналіз впливу форм годівлі на забійні якості свиней. В середньому по досліду загальна дисперсія, що показує загальну мінливість ознаки при забої свиней живою масою 100 кг, коливалась від 0,93 у свиней миргородської породи
до 1,01 у полтавської м’ясної породи. Найбільшою частка впливу форми годівлі на забійний вихід спостерігалась у свиней
м’ясних генотипів, зокрема у полтавської м’ясної 84,9-88,8% та червоної білопоясої породи свиней 86,4-83,6%. Результати забою засвідчили перевагу м'ясних генотипів над представниками сальних і м'ясо-сальних порід за показниками
забійного виходу, довжини напівтуші, товщини шпику та маси окосту. В сучасних умовах виробництва свинини відгодівля
тварин потребує врахування певних проблем, пов’язаних із впливом умов утримання, повноцінної годівлі, статі та результативності виробництва – середньодобові прирости, товщину шпику, витрати корму на одиницю продукції. Відгодівлю свиней різної статі необхідно організовувати відповідно до їх потреби у поживних речовинах. |
URI: | http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/11624 |
ISSN: | 2708-4639 |
Appears in Collections: | Статті
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|